Legendárne milostné príbehy boli vďačnou témou maliarov 19. storočia

29.05.2008 Levoča

Levoča 29. mája (TASR) - Legendárne milostné príbehy z mytológie, ale aj historické lásky zvečnili mnohí maliari, básnici či hudobní skladatelia vo svojich dielach.
Milostné príbehy v maľbe 19. storočia sa stali nosnou témou dnešného stretnutia s históriou, ktoré pripravilo Spišské múzeum v Levoči v rámci cyklu Pohľady do minulosti.
V renesančnej sále expozície Výtvarná kultúra na Spiši priblížila lásku a jej podoby v milostných príbehoch zaznamenaných vo výtvarných dielach historička umenia Marta Herucová z Ústavu dejín umenia Slovenskej akadémie vied.
Najmä na začiatku 19. storočia umelci hľadali na vyjadrenie najväčšieho ľudského citu analógiu v mytológii, v príbehoch plných vášne, ale aj oddanosti. K nesmrteľným dvojiciam sa vďaka umelcom zaradili napríklad Hektor a Andromache, či Marcus Antonius a Kleopatra. Osobitné postavenie nielen vo výtvarnom umení si získal Amor. Ženy boli inšpiráciou pre básnikov i hudobných skladateľov. Svoje múzy mali Goethe i Beethoven. Vďačným námetom pre umelcov sa stalo napríklad doručenie alebo čítanie ľúbostného listu.
Historička umenia Marta Herucová sa v súčasnosti venuje výskumu európskeho umenia 19. storočia zastúpeného v slovenských zbierkach a odbornej spolupráci so Slovenským národným múzeom pri umeleckohistorických interpretáciach diel s mytologickými a kresťanskými námetmi.
Dnešné stretnutie s láskou v umení a osobitne v maľbe 19. storočia, bolo už 45. prednáškou z cyklu Pohľady do minulosti.
 

Vyberte región